ارزیابی و سنجش سطح دانش مدیران و کارشناسان سازمان جهادکشاورزی استان البرز در زمینه کاربرد فناوری نانو در کشاورزی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار، مرکز آموزش عالی امام خمینی(ره)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 کارشناس امور پژوهشی مرکز آموزش عالی امام خمینی، کرج، ایران

چکیده

برای تأمین نیازهای غذایی جمعیت رو به افزایش جهانی، توسعه کاربرد فناوری­‌های نوین در صنعت کشاورزی و غذا برای افزایش کمی و کیفی تولیدات این بخش اجتناب‌ناپذیر است. بدیهی است که به دلایل مختلف از جمله کمبود منابع آبی، تغییر اقلیم، تغییر منابع پایه و غیره، تداوم و رشد تولیدات کشاورزی و دامی با چالش‌های متعددی مواجه است. بنابراین دستیابی و نشر فناوری­‌های نوین کشاورزی که قابلیت بهبود کمیت و کیفیت محصولات کشاورزی را دارا باشند، کاملاً ضروری است. فناوری نانو که شامل استفاده از نانوساختارها (مواد کوچکتر از صد نانومتر) است، ابزاری نویدبخش برای محقق شدن کشاورزی پایدار است که عامل کلیدی برای تأمین نیاز روزافزون به غذای سالم و کافی و در دسترس در جهان می‌­باشد. کارشناسان و مدیران سازمان‌های جهادکشاورزی نقش‌‌ کلیدی در نشر دانش و فناوری در بخش کشاورزی دارند، اما در مرحله نخست باید خود، دانش و نگرش مناسبی نسبت به فناوری مورد نظر داشته باشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف بررسی دانش کارشناسان سازمان جهادکشاورزی استان البرز در حوزه فناوری نانو انجام شد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق‌ساخته استفاده شد که روایی ظاهری و محتوایی و پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت. داده‌­های به‌­دست آمده با استفاده از آزمون t تک نمونه‌ای، ضرایب همبستگی و تحلیل عاملی اکتشافی به وسیله نرم‌افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج به­‌دست آمده، سطح دانش اعضای نمونه تحقیق در سطح مطلوبی نبوده (86/1 از 5) و دانش افرادی که در دوره­‌های آموزشی مرتبط شرکت کرده بودند در سطح یک درصد اختلاف معنی­‌داری با سطح دانش افرادی که شرکت نکرده بودند، داشت. بنابراین، نیاز به مداخلات آموزشی به‌منظور بهبود سطح دانش کارشناسان بخش کشاورزی کاملاً ضروری شناخته شد. مهمترین نیاز آموزشی نمونه مورد مطالعه نیز در حوزه‌­های: علوم دام، آب و آبیاری، تغذیه گیاهی و پس از برداشت و صنایع غذایی تعیین شد.

کلیدواژه‌ها