استادیار بخش تحقیقات اقتصادی اجتماعی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی. اراک
چکیده
در عصر حاضر، یادگیری مادمالعمر و ایجاد جامعه یادگیری از ضروریات توسعه و پیشرفت هر کشوری است. برای دستیابی به چنین جامعهای، اجرای برنامه یادگیری افقی و کسب تجارب و دانش بومی بهرهبرداران عرصه کشاورزی از اهمیت خاصی برخوردار است. در واقع رشد سریع علوم و آثار و پیامدهای آنها، موجب طرح ایده جامعه و شبکههای یادگیری؛ همچنین یادگیری افقی شده است. بر این اساس، در این مقاله به تدوین، تدقیق و پالایش شاخصهای تاثیرگذار در استفاده از برنامه یادگیری افقی در برنامههای آموزشی- ترویجی و تدوین مدلی در این زمینه به کمک تکنیک دلفی پرداخته شده است. با استفاده از این تکنیک، پژوهشگر به جمعآوری نظریههای حلقه هفت نفرهای از متخصصان موضوعی با روش گلوله برفی در دو مرحله بهصورت مصاحبه و پرسشنامه پرداخت. سپس دادههای حاصل از توافق متخصصان مورد تحلیل قرار گرفت. یافتهها نشان داد که دستههای «پژوهش» شامل شاخصهای نیازسنجی و رفتارشناسی بهرهبرداران، «روانشناختی» شامل شاخصهای تقویت حس همدلی و اخذ نظرات افراد در تصمیمگیری، «آموزش» شامل آموزش تخصصی بهرهبرداران و آموزش تخصصی تسهیلگری مروجان و دسته »فضای آموزش» در استفاده از برنامه یادگیری افقی در برنامههای آموزشی ترویجی از سوی متخصصان حائز اهمیت شناخته شدهاند. در واقع با بهکارگیری برنامه یادگیری افقی در دورههای آموزشی- ترویجی میتوان به شناسایی و جمعآوری تجارب جوامع محلی پرداخت و با در اختیار قرار دادن این تجارب ارزشمند در بین سایر بهرهبرداران، گامی در جهت شرکت دادن افراد محلی در توسعه پایدار مناطق خود و گسترش جامعه یادگیری برداشت.
خوشنودی فر, زهرا. (1403). بایستههای برنامه یادگیری افقی در دورههای آموزشی - ترویجی با استفاده از تکنیک دلفی. آموزش و ترویج نوین کشاورزی, 2(1), 49-62.
MLA
زهرا خوشنودی فر. "بایستههای برنامه یادگیری افقی در دورههای آموزشی - ترویجی با استفاده از تکنیک دلفی". آموزش و ترویج نوین کشاورزی, 2, 1, 1403, 49-62.
HARVARD
خوشنودی فر, زهرا. (1403). 'بایستههای برنامه یادگیری افقی در دورههای آموزشی - ترویجی با استفاده از تکنیک دلفی', آموزش و ترویج نوین کشاورزی, 2(1), pp. 49-62.
VANCOUVER
خوشنودی فر, زهرا. بایستههای برنامه یادگیری افقی در دورههای آموزشی - ترویجی با استفاده از تکنیک دلفی. آموزش و ترویج نوین کشاورزی, 1403; 2(1): 49-62.